Het beroepenhuis kreeg twee laptops gedoneerd. De ene met een geencrypteerde HD, de andere met een niet opstartende windows.

Herinstallatie nodig dus, maar zonder windows licentie kan dat niet zomaar. En moesten er licenties zijn is er het probleem van onderhoud, inloggen door gasten, updates, installatie van software, en hoe zorgen dat het veilig kan voor de kinderen die de laptops in workshops zullen gebruiken.

Tijd dus om Cloudready eens te proberen. Zonder admin console is deze versie van Google Chrome OS gratis. In wezen is het het gratis Chromium OS welke door een bedrijf beter gemaakt wordt. Chrome OS zelf kun je immers enkel krijgen door een officiƫle Chromebook te kopen.

Installatiemedium maken is niet zo eenvoudig. Onze eerste USB stick liet niet toe te installeren. Bij de FAQ staat evenwel: als het niet werkt, probeer een andere USB stick, en inderdaad, bij de tweede USB lukte installatie zonder problemen. In 20 min is de installatie klaar.

De laptops zijn daarna volledig bruikbaar. Wat kun je doen met Chrome OS? Geen enkel windows programma draait er, dus enkel officiƫle Chrome apps kunnen, maar voor een schoolomgeving of voor workshops is dat voldoende. Enkel gespecialiseerde software kan een probleem zijn, maar scholen schakelen daarvoor toch over naar Citrix Receiver of Roll-app, welke zero onderhoud op de laptops vergt.

Wat doen wij met de Chromebooks in het beroepenhuis? Alle Ingegno apps werken, dus heel veel! Daarnaast zijn er de Google apps (Docs, Spreadsheet, Presentation), en natuurlijk filmpjes kijken.

Kortom, oude laptops nieuw leven geven is vandaag eenvoudiger dan je denkt.

cloudready1

cloudready2

Heb je zelf een oude laptop (2Gb RAM min) die je weg doet? Denk ook aan een donatie aan een VZW die er misschien nog iets mee is.