Time to invent club

Wat: Train jouw STEM-denken & leer waar het bij uitvinden allemaal om draait. We ontdekken hoe het designproces helpt om problemen creatief op te lossen. Voor max 10 kinderen van het 4e, 5e en 6e leerjaar.

Wanneer: 10 sessies in de maanden Oktober, November en December 2016, normaal op maandag van 16u00 tot 17u30

Waar: School De Rank in Wezemaal, Aarschotsesteenweg 172, 3111 Wezemaal

Prijs: 60Eur, Inschrijven via bjornzwakhoven@hotmail.com

Reserveer: Inschrijven via een mail naar bjornzwakhoven@hotmail.com

In Detail: Door de enorme technologische vooruitgang zullen de kinderen van vandaag blootgesteld worden aan nieuwe problemen en onverwachte uitdagingen. Veel dingen die ze vandaag leren, zullen morgen niet meer bestaan of nodig zijn. Om succesvol te zijn, moeten ze leren om de juiste vragen te stellen, creatief te denken en innovatieve oplossingen naar voor te schuiven. Kennis alleen is niet meer voldoende, ze moeten leren om deze kennis op een creatieve manier te gebruiken.

Dit is volledig conform het STEM denken, waar het er op aan komt niet alleen informatie en kennis op te doen, maar ook leren kritisch te interpreteren om er vervolgens iets mee te doen: onderzoek doen, vaststellingen doen, een goede en/of nieuwe aanpak voorstellen, de verbetering van een bestaande toepassing…(het design proces).

Om jongeren wegwijs te maken in het STEM-denken, kan men nooit vroeg genoeg beginnen. Al van in het basisonderwijs moeten leerlingen wetenschappelijk-kritisch leren kijken naar hun omgeving en wat zich daarin afspeelt. Met deze naschoolse activiteit willen we hier graag op inspelen en kinderen hun creativiteit laten ontplooien door hen verschillende uitdagingen tot een goed einde te laten brengen. Gedurende 6 weken gaat een groep van maximum 10 kinderen trachten voorgeschotelde problemen op te lossen met beperkte materialen. Zo zullen ze bv een trofee houder maken voor de burgemeester, een spelletje ontwikkelen voor de plaatselijke basketbalclub en een ballenlanceerder maken voor een speelgoedwinkel. Probleemoplossend denken en inventiviteit zijn onmisbaar. Door te werken aan deze uitdagingen leren kinderen hoe het design proces hen helpt om problemen op een creatieve manier op te lossen en leren ze waar het bij uitvinden allemaal om draait.